SMK zrejme podporí za šéfa Banskobystrického kraja Vladimíra Maňku

27.01.2013 Banská Bystrica

Bratislava 27. januára (TASR) - Strana maďarskej komunity (SMK) pravdepodobne podporí vo voľbách predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) kandidáta Smeru-SD Vladimíra Maňku. TASR to potvrdil krajský predseda SMK Péter Csúsz.

S Maňkom už Csúsz rokoval a považuje ho za dobrého kandidáta. Rozhodnuté o jeho podpore však ešte nie je. Csúsz má rokovať aj s poslancom Ľudovítom Kaníkom (SDKÚ-DS), ktorý uvažuje o kandidatúre za šéfa BBSK.

Predseda SMK József Berényi považuje regionálne voľby za prioritu, hovorí najmä o spolupráci s opozičným Mostom-Híd. "Najďalej sme sa dostali v Banskobystrickom kraji, na úrovni jednotlivých okresov. Našou snahou je, aby sme nehovorili o možných koalíciách a nepostavili plnú kandidátku, ale aby sme sa navzájom doplňovali s Mostom-Híd, najmä v okresoch, kde žije maďarská menšina, ale netvorí väčšinu," povedal šéf SMK.

V BBSK sa SMK a Most-Híd dohodli na spolupráci v okresoch Veľký Krtíš, Lučenec, Rimavská Sobota a Revúca. Koalície však nevytvoria. Voľby do vyšších územných celkov sa majú konať na jeseň tohto roku.
 

Vyberte región